Brug arkivet
Lokale historier
For skoler
Film
OM OS
 Nakskovhistorien - Nakskovbilleder  - Vestlollandsk ordbog - Årsfester

/bannerForside.jpg


Mors dag
.

 

Mors dag

"Mors Dag" er en importeret tradition, men har efterhånden en del år på bagen. Også i Danmark.

Det er Anna Jarvis, der sædvanligvis tillægges æren for at have startet dagen for at hædre sin egen - og alle andre - mødre.  Anna Jarvis´mor, Ann Marie Reeves Jarvis blev gift som som 17-årig, og fik 11 børn. Hun organiserede bl.a. "Mothers Day Work Clubs" der blandt meget andet arbejde for at forbedre sanitære forhold og mindske børnedødeligheden. Ann Marie døde den 9. maj 1905 i Philladelphia, hvor hun boede med sine to døtre, Anna og den invalide Lillie.
Efter moderens død begyndte Anna arbejdet for at få "Mors Dag" anerkendt, - til ære for det arbejde, som hendes egen - og alle andre mødre - udførte. Med opbakning fra lokalsamfundet spredte ideen sig hurtigt.
I 1909 blev der oprettet en Mors Dags-komité, og i 1914 blev dagen - den anden søndag i maj - officiel helligdag i U.S.A

Mors Dag i Danmark

"Mors Dag" kom til Danmark i 1929, på initiativ fra et medlem af "De Allieredes Danske Vaabenfæller". Foreningens medlemmer havde kæmpet i 1. Verdenskrig, og hørte på denne måde om den nye mærkedag fra deres amerikanske soldaterkammerater. I Danmark holdes Mors Dag den anden søndag i maj, ligesom i USA. I Sverige og Norge valgte man andre dage, nemlig hhv. den sidste maj-søndag og den anden søndag i februar.

Mors Dag og blomsterne
Da Anna Jarvis grundlagde Mors Dag, have hun også besluttet, at nelliken skulle være dagens særlige blomst. Hun mente, at den hvide nellike symboliserede nogle af moderskabets bedste dyder, så som renhed, trofasthed, ærbarhed, barmhjertighed, kærlighed og skønhed. Efterhånden udviklede amerikanerne den tradition, at personer, hvis mødre var live, bar røde nelliker, og de, hvis mødre var døde, bar hvide. Blomsterhandlere og andre handlende var ikke sene til at tage ideen op, - i øvrigt til Anna Jarvis´ store fortrydelse. 

Ældre inspiration
Længe før Anna Jarvis fik ideen til "Mors Dag",havde man haft en anden og ældre "Mors-dag"-tradition i England, og hun var egentlig heller ikke den første, der fik ideen i USA. Allerede i slutningen af 1800-tallet havde Julia Ward Howe (1819-1910), kendt som textforfatter til "Battle Hymn Of The Republic" haft ideen om, en "Mors Dag" - i øvrigt en dag, hvor ønsket om fred blev markeret.
 
/am.jpg
Det var A.M. Reeves Jarvis store indsats for kvinder og mødre i USA, der inspirerede hendes datter til at stifte "Mors Dag".
/anna.jpg

Anna Jarvis var idékvinden bag "Mors Dag".