Brug arkivet
Lokale historier
For skoler
Film
OM OS
 Nakskovhistorien - Nakskovbilleder  - Vestlollandsk ordbog - Årsfester

/bannerForside.jpg


Nytår
.

 

Nytår og nytårsløjer for ca. 100 år siden

Omkring år 1900 holdt man også nytår med både larm og løjer i Nakskov. I 1898 indskærpede politiet, at enhver form for nytårsskyderi var forbudt i følge politivedtægten og kunne straffes med bøder indtil 100 Kr.

Ulovligt fyrværkeri i 1899

Alligevel måtte tobakshandler Holm fra Vejlegade på politistationen den 6 januar 1899 fordi han havde ” uddelt ”Kinesiske Pistoler og Skruptudser til forskellige unge Mennesker som indfandt sig i Butikken for at købe Cigarer og lignende” . Hans kollega Bjerrregård  i Sødergade at havde også uddelt ”kinesiske Pistoler og andre lignende exploderende genstande". Og til hans brøde hørte desuden to skilte, som havde stået i vinduet fra 3. til den 7. Skiltene var svære at bortforklare, da texten lød ”Fyrværkeri, Fyrværker Louis Scmidt Kjøbenhavn”. han måtte da også af med 10 kroner i bøde.
Ulovlige "frøer"
Men næste år, 1900,  træffer man atter problemet i politiets protokol. Hele fire personer er anklagede - bl.a. Bjerregaard, der har foræret 2-3 ”Frøer” og ca. 24 stk kinesiske pistoler til kunderne. Denne gang blev det til  20 kr. i bøde for tobakshandleren i Søndergade.

  
Et bortløbent gadespejl
"Nytårssynderne" i Naksov omfattede ikke kun fyrværkeri, men også egentlige nytårsløjer.
Den 1 januar 1901 "antraf" vægter H. Hansen to unge mennesker, der kom slæbende med et gadespejl imellem sig. Spejlet viste sig at tilhørt "Krog Jensens Enke" og to fyre tilstod, at det "skulde have været et andet sted hen" Hvor dette sted var, fremgik dog ikke af sagen. De unge mennesker slap dog ikke for at blive noterede, og  det viste sig desuden, at deres synderegister omfattede endnu en ting. Sammen med tre kammerater havde de slukket alle gadelygterne i Tilegade.
/politiBekendt.jpg
I december 1898 bekendtgjorde politiet, at det var forbudt at fejre nytår ved hjælp af "krud, Fyrværkerisager eller explodrende Genstande.."
/potter.jpg
Havde man ikke fyrværkeri, måtte man lave larm ved fx at skyde med gevær, eller som disse drenge, at "slå potter på dørene" - dvs at baldre udtjente lervarer på dørene hos sine "ofre".