Brug arkivet
Lokale historier
For skoler
Film
OM OS
 Nakskovhistorien - Nakskovbilleder  - Vestlollandsk ordbog - Årsfester

/bannerForside.jpg


Pinse
.

 

Pinsesolen danser...

Ordet pinse stammer fra det græske ord "pentekoste", den halvtredsindstyvende. I den kristne festkalender er pinsen festen til minde om helligåndens komme-  halvtredsindstyve dage efter påske - og deraf navnet.
  
Hvorfor danser pinsesolen?
Fra midten af 1800-tallet findes beretninger fra bl.a. borgerlige miljøer, der fortæller, at man pinsemorgen skal ud og se solen danse. Èn af de ældste vidnesbyrd findes i Vilhelm Bergsøes "Fra den gamle fabrik", der udkom i 1869.
Oprindeligt var du påskemorgen, at solen dansede, angiveligt af glæde over Jesu opstandelse.

Ud på pinseskovtur
Pinseskovturen hænger sammen med to forhold. Dels ønsket om at se solen danse - og dels at hente nys udsprungne grene med hjem. Man kunne afslutte et pinsebal med at gå i skoven, og først gå hjem, når man havde set solen stå op. Eller stå tidligt op og tilbringe dagen med madkurv i det fri.  Mange benyttede lejligheden til at plukke bøgegrene, og bringe hjem. Det er en skik, der kan minde en del om bondesamfundets "sommer-i-by" -tradition. Til disse sommerfestligheder var det, helt frem mod 1940´erne og 50´erne, ofte sådan at der måtte en ny kjole eller lignende til, når man skulle til pinsebal. Påklædningen - pinsesnittet - skulle være i orden.

Pinse i Nakskov


De gamle Nakskov-aviser rummer masser af annoncer for både arrangementer og tøj - så man kunne få pinsesnittet i orden:/pinse1904.jpg

Avisannonce fra 1904. Der er pinsebal i forsamlingsbygningens have og stor fest 2. pinsedag.
      
 
/pinse1921.jpg

Avisannoncer fra 1921. Børnene skal også have nyt tøj til pinse, og 2 pinsedag er der koncert og bal. Ovenikøbet til musik af et 8 mands orkester..
/soldans.jpg
Solen danser pinsemorgen på
Frederiksberg bakke
/skovtur.jpg
Denne illustration fra "Illustreret
Tidende 1874 viser, hvordan folk
kommer hjem fra pinseskovtur.
Manden, der står til højre i billedet - foran de to vaklende herrer - har hjembragt bøgegrene