Foredrag om skibsværfternes og værftsarbejdets historie i Danmark
Om foredraget
I 1912 bygger B&W motorskibet Selandia, det første store fragtskib i verden, som er drevet af en dieselmotor. Den præstation giver værftet i København en international førerposition, som producent af både skibe og skibsmotorer op gennem det tyvende århundrede. Små 100 år senere, i 2006, søsætter Lindø-værftet det, som dengang var verdens største containerskib: det næsten 400 meter lange Emma Mærsk.
To eksempler fra en industri, som satte sit præg på det meste af landet. Gennem 150 år blev der hamret, svejset og bygget skibe af jern og stål, ikke bare i København og Lindø, men også i Nakskov, Helsingør, Svendborg, Odense, Aarhus, Aalborg og Frederikshavn.
I dag ligger værfterne tyste hen, revet ned eller ombygget til andre formål. Men i dette foredrag kommer historien til live, ikke mindst gennem de mange originale fotos fra bl.a. Nakskov Skibsværft. Det er historien om de mange tusinde mænd – og efterhånden også en hel del kvinder – som hver dag arbejdede på beddingerne, i værkstederne og på kontorerne. Men også om, hvordan værfterne og deres arbejdere var med til at forme det moderne Danmark.
Om foredragsholderen
Lars K. Christensen er historiker, dr.phil. Han har skrevet flere bøger om industrihistorie og arbejdsliv, hvoraf den seneste er ”Skibsværfternes historie” fra 2024. Han har også medvirket i radio og TV-udsendelser, bl.a. Danmarks Radios ”Historien om Danmark”. Til dagligt arbejder han som museumsinspektør og seniorforsker ved ROMU, Roskilde Museum.
Tid: Torsdag d. 27. februar 2025 kl. 19
Sted: Historiens Hus Nakskov, Jernbanegade 8, 4900 Nakskov
Pris: 50 kr. inkl. kaffe
Billetter skal købes på Salg – Skibsværfternes og værftsarbejdets historie i Danmark
Arkivleder i Historiens Hus Nakskov