Lav en flot roelygte

Børn med roelyger
Børn i Nakskov med roelygter, ca. 1990

I gamle dage havde man ikke Halloween og græskar. I stedet for lavede man uhyggelige lygter af roer om efteråret og om vinteren, når det var blevet mørkt. Så kunne man måske lave sjov med naboen – og skræmme dem….bare en lille smule.

To meget store roer
To kæmperoer – lige til at lave roelygter af. 1993. © Torben Larsen

Først skal du bruge et par roer. De må godt være store, og de må også gerne se lidt uhyggelige ud. Hvis du kan finde eller få nogen, der har rigtig kringlede rødder, så kan det være rigtig godt. Rødderne skal være opad, – det er “håret” på din roelygte.

Et barn skærer en roelygte
Et barn skærer en roelygte © Ny Dag

Så skal man bruge en kniv. Her skal du spørge de voksne, hvilken kniv du må bruge. Du skal også have en voksen til at hjælpe, for det kan være hårdt at udhule roen. Når toppen er skåret af skal roen udhules. Når den er udhulet skærer man et uhyggeligt ansigt.

En pige udhuler en roelygte
E pige udhuler en roelygte i 1983.

Til sidst sætter man et lys i og lægger toppen på igen og får en af de voksne til at tænde! Og så har du en dejligt uhyggelig lygte, som man fx kan tænde om morgenen, når man spiser morgenmad eller om aftenen, når det er mørkt, og man skal spise til aften.

En udskåret roelygte med lys i, 1976. © Ny Dag
Børn skærer roelygter
Børn sætter lys i deres roelygter på Axeltorv i Nakskov ca. 1990