Nakskov og Vestlolland på film

Det Danske Filminstitut har på det seneste digitaliseret 10 nye historiske dokumentarfilm fra Nakskov og omegn.

De 10 nye film er udlånt af Nakskov Lokalhistoriske Arkiv. På Kort over filmklip | Filmcentralen – Filminstituttets streamingsite kan man besøge sin egen by via fortidens levende billeder, eller hvis man er rigtig heldig måske finde filmklip fra barndomsgaden. Det store antal nye filmklip på kortet skyldes i høj grad det kæmpe arbejde, som Nakskov lokalhistoriske Arkiv har lavet. Netop det lokale samarbejde og de mange klip på danmarkskortet begejstrer Danmark på Films redaktør Lisbeth Richter Larsen:

”Danmarkskortet er den mest brugte indgang til filmene på Danmark på film. Og vi sætter stor pris på, at brugerne bidrager med mere viden om eller personlige fortællinger fra ’deres’ sted. Derfor er det også spændende at samarbejde med lokalarkiver, som dels kan sætte deres egne lokalhistoriske film i spil og dels kan levere solid viden. De lokale film får en større udbredelse på sitet – det giver mulighed for samtaler om lokalhistorie, hvad enten det sker rent fysisk i lokale fællesskaber eller digitalt.”

For Heidi Pfeffer, arkivar ved Nakskov Lokalhistoriske Arkiv, har samarbejdet givet adgang til film, der ikke har været vist eller set i årevis:

”På Nakskov lokalhistoriske Arkiv ligger bunker af lokalhistoriske film fra 1930’erne og 1940’erne i et brandsikkert skab. De er optaget af bygningsinspektør Adolph Lehm, og har indtil nu kun været kendt i mindre omfang. Derfor er det helt fantastisk, at nogle af filmene er blevet digitaliseret af Det Danske Filminstitut i en utrolig høj kvalitet. Der er masser af spændende klip bl.a. af dagliglivet før og under 2. verdenskrig, af landbrug, af skibe i havnen og af udflugtsmål på Lolland. Jeg håber også, at filmene vil give et indtryk af, hvordan Nakskov så ud i første halvdel af 1900-tallet med gamle bindingsværkshuse, sejlskibe i havnen, travlhed på skibsværftet og livlig handel på torvet.

Filmene kalder også på de lokales viden. Klippet Dynamitsprængning ved strand viser en mand, der placerer sprængstof under vandet ved en ukendt strand, for så at svømme mod land, mens vandet bag ham løfter sig i en kæmpe sky, når eksplosivet detonerer. Hvem er han? Hvor er vi?

Filmene kan deles på websites via indlejring eller Facebook via links.

Dette klip viser bl.a. Nakskovs fejring af Kong Christian X 70 års fødselsdag d. 26. september 1940.